SKATEPARK / PARC DE BICICLETE ÎN TIMIŞOARA

Deschidem azi 14.11.2008 o pagină dedicată special fostului SkatePark din Timişoara, dorind prin aceasta să prezentăm tuturor celor interesaţi închiderea zonei şi găsirea unor noi spaţii de funcţionare pentru biciclete, skate-uri sau role.

 • 13.09.2015

  ADIO SKATEPARK !

  Reprezentanţii Primăriei Timişoara au predat în primăvară, la sfârşitul lunii aprilie, amplasamentul firmei contractate să se ocupe de amenajarea noului skatepark. Vorbim despre o investiţie de aproape jumătate de milion de euro, aşteptată de ani buni de pasionaţii de sporturi extreme.
  Firma Kasdum-GF SRL din Drobeta-Turnu Severin, Mehedinţi, a câştigat licitaţia pentru skatepark şi trebuia să îl amenajeze pe o suprafaţă de 1.500 de metri pătraţi în Parcul Central, pe amplasamentul pe care a mai existat un astfel de spaţiu în trecut.
  Oficialii primăriei dădeau asigurări că în 3 luni noul skatepark va fi gata, mai ales că ar fi urmat să se folosească prefabricate, componente turnate, aduse gata, care să se monteze doar la faţa locului.
  Acesta a fost termenul stabilit pentru execuţie. Vara a trecut însă şi firma executantă nici nu a început să lucreze efectiv la amenajarea pistei de skateboarding, acuzând, şi de această dată, la fel ca şi în cazul altor lucrări care i-au fost atribuite de Primăria Timişoara, greşeli de proiectare.
  Primarul Nicolae Robu a anunţat zilele trecute rezilierea contractului şi organizarea unei noi licitaţii pentru obiectivul din Parcul Central.
  „Cu skatepark-ul situaţia este blocată definitiv, în sensul că nu mai putem continua, contractul s-a reziliat, pentru că a expirat termenul şi nu s-a făcut aproape nimic. Trebuie să o luăm de la capăt, vom organiza o nouă licitaţie. Ne vom îndrepta împotriva firmei în instanţă (…) Cei de la Kasdum nu se vor mai putea prezenta la licitaţie, au aviz negativ”, a afirmat Robu.
  Reprezentanţii firmei spuneau că sunt omisiuni în proiect şi că au apărut costuri suplimentare, pe care ar fi de acord să le suporte ei, dacă autorităţile locale ar fi de acord cu prelungirea termenului de execuţie cu încă 3 luni.
  „Noi am semnalat nişte probleme de proiectare, nişte omisiuni în listele de echipamente. Am înştiinţat primăria şi proiectantul încă din mai (…) Există o diferenţă de 280.000 de lei – omisiuni echipamente, rampe şi alte dotări omise din formularul F4, din listele de echipamente. Având în vedere importanţa obiectivului, am propus primăriei să plătim noi, condiţionat de o decalare de termen. Am cerut o decalare de termen pentru a putea asigura cash flow-ul necesar acoperirii acelor omisiuni”, declara, pentru Tion.ro, în luna iulie, directorul executiv al Kasdum, Cristian Bucşe. Mai mult, acesta ameninţa şi el primăria cu procese în cazul rezilierii contractului.
  „Problema are şi un aspect cu un iz aşa penal, pentru că proiectantul este acţionarul principal al unei firme care livrează echipamente pentru pista de skate. Noi vom merge în instanţă şi ne vom prezenta argumentele”, mai afirma directorul societăţii.
  Rămâne de văzut cum se va soluţiona conflictul, cert este că timişorenii nu se vor bucura de skatepark nici în 2015. Pe cel vechi s-a pus lacătul în 2008.

  Sursa: www.tion.ro.

 • 2009-06-29
  Cum mai stăm cu Parcul de Biciclete?
  Aveam în toamnă promisiuni ale autorităţilor locale că în primăvară [2009] vom avea gata parcul amenajat special pentru biciclişti. Aflasem între timp şi locaţia - vezi textul de mai jos. Aşa că vă prezentăm cum arată la această dată, care e cam la sfârşitul primăverii, parcul pentru biciclete:


  Spaţiu viran

  Spaţiu viran

  O construcţie, cred că centrală termică

  Spaţiu viran

  Spaţiu viran

  Spaţiu viran

  Spaţiu viran

  Spaţiu viran

  2009-05-20
  Aflăm de la Primăria Municipiului Timişoara că s-a stabilit terenul pe care urmează a se crea pentru timişoreni un Parc de biciclete. Acesta este situat în zona Calea Girocului, între străzile Martirt Elena Nicoară şi str. Pepinierei, aşa cum se poate observa din imaginea de mai jos (daţi click pe imagine pentru a schimba schiţa cu una la scară mai mare):

  2008-12-19
  Urmarea a solicitării pe care Clubul Sportiv Tibiscus a adresat-o Primăriei Municipiului Timişoara, vineri 19.11.2008 am primit următorul răspuns:
  [...] vă informăm că fostul Skate-Parc a fost desfiinţat datorită faptului că echipamentele amplasate aici, nu mai corespundeau cerinţelor esenţiale de securitate, conform Hotărârii de Guvern 1102/2002, cât şi datorită faptului că erau într-o stare tehnică precară, cu structura de rezistenţă afectată iar suprafeţele de rulare şi balustradele de protecţie parţial desprinse.
  Deoarece numărul practicanţilor acestui sport este din ce în ce mai mare, propunem înfiinţarea unui spaţiu similar care să îndeplinească în totalitate cerinţele HG 1102/2002, în zona străzilor Martir Elena Nicoară (Cântului), respectiv Pepinierei.
  Primăria va demara prin serviciul de specialitate acţiunile de depistare a proprietarului terenului la care facem referinţă, iar în situaţia în care acesta este proprietatea primăriei, nu este revendicat şi nu este în litigiu vom începe acţiunile de analiză şi oportunitate pentru amenajarea acestui spaţiu.

  La aceeaşi dată, starea fostului SkatePark din Parcul entral este ca în imaginile de mai jos, acesta este [aproape] complet demolat şi nu mai poate fi utilizat în nici unul din scopurile sale iniţiale:
  2008-11-16
  Pentru început, vom face o scurtă trecere în revistă a situaţiei la data de 16.11.2008, pentru care colegii noştri Marius Karnyanszky şi Sergiu Neidoni au făcut fotografii la ceea ce puteţi găsi la această dată.
  SkatePark-ul din Parcul Central
  A fost închis de la începutul lui noiembrie 2008, cei care îl utilizau (bikeri-trial şi dirt; rolleri; skateri) urmând a folosi alte facilităţi.

  De la aceeaşi dată, skaterii şi rolleri pot folosi, conform comunicatului Primăriei Municipiului Timişoara, zona dedicată din Parcul Adolescenţei (zona Calea Girocului):